Forskjellen på mikrolån og smålån

mikrolan-og-smalan

Når det plutselig oppstår et mer eller mindre akutt behov for penger, så har du som regel kun et par valgmuligheter. Det ene er å gå til familien å låne penger og det andre er å søke om et lån. Når det kommer en uventet regning eller kanskje det er varmtvannsberederen som må byttes, så utvikler dette seg fort til et problem dersom det er lenge til lønningsdag. Kanskje du heller ikke har lagt penger til side i tilfelle krise. En løsning kan være et mindre lån også kalt mikrolån eller smålån. Felles for de to låntypene er at du låner mindre beløp, som må betales tilbake i løpet av relativ kort tid sammenlignet med vanlige forbrukslån. Altså lån som er beregnet på å løse et midlertidig problem.

Den største forskjellen mellom låntypene

Den største forskjellen mellom de to låntypene er størrelsen på beløpet du låner. Mens et mikrolån som regel er på maksimalt kr 20 000, så kan du med et smålån ofte låne opp til kr 50 000 og i enkelte tilfeller også litt større beløp. Lånene fungerer på samme måten som et forbrukslån ved at du ikke trenger å stille sikkerhet for lånet. Søknadsprosessen er enkel og du får svar i løpet av kort tid slik at du kan løse problemet ditt med en gang. Blir søknaden din godkjent, kan du signere på lånedokumentene ved hjelp av din BankID og få pengene utbetalt til kontoen din allerede neste dag.

Krav du må oppfylle

Det er noen få krav som du må oppfylle for å få søknaden din gjennom. Kravene vil variere litt mellom de ulike långivere, men nedenstående krav er blant de meste vanlige:

  1. Du må ha fylt 18 år og helst 20 år når du søker om lån
  2. Du kan ikke ha noen betalingsanmerkninger
  3. Du må ha en fast årlig inntekt
  4. Du må ha en adresse som er registrert i Norge
  5. Og du må være norsk eller ha bodd i landet i minst 3 årKan du du svare ja til disse grunnleggende kravene, så har vi funnet frem til et par långivere som tilbyr smålån og mikrolån.

Anbefalte tilbydere av smålån

Svea Direkte

Svea Direkte tilbyr flere ulike typer lån og andre banktjenester. En av dem er smålån og du kan låne fra kr 5000 og inntil kr 400 000. Det er kanskje et litt stort beløp for et smålån, men du kan som nevnt også låne små beløp. Hos Svea kan du betale lånet tilbake over 15 år, men trenger du et mindre beløp, så anbefaler vi at du betaler lånet tilbake så raskt du kan. Da slipper du å betale mer i renteutgifter enn nødvendig. Du får svar på forespørselen din innen et par timer og blir den godkjent, mottar du et lånetilbud som inkluderer de betingelsene som er knyttet til lånet. Renten på lånet fastsettes etter at banken har foretatt en kredittsjekk av deg, men du bør regne med å måtte betale en rente på rundt 20% for et smålån. Aldersgrensen for å søke om lån hos Svea er på 20 år.

Klikklån

En annen mindre långiver er Klikklån, som eies av Thorn konsernet. Klikklån tilbyr også smålån i størrelsesorden mellom kr 5000 og kr 40 000. Et slikt lån kan du betale tilbake på inntil 5 år, men igjen bør du se på hvor mye du faktisk klarer å betale hver måned. Jo raskere nedbetaling, desto rimeligere blir lånet. Renten fastsettes etter kredittvurderingen, men den ligger gjerne på mellom 18-22% i effektiv rente. I tillegg til denne prosentsatsen må du også betale et etableringsgebyr på kr 695 og et månedlig termingebyr. Du søker om lån hos Klikklån via nettsiden deres, men husk på at du må ha fylt 20 år for å kunne søke.

Anbefalte tilbydere av Mikrolån

Folkia

Folkia tilbyr mikrolån fra kr. 1000 og inntil kr. 20 000. Men nedbetalingstiden er kort, for mindre lån er den på knappe 6 måneder og for de litt større lån kan du bruke 12 måneder. Den effektive renten er på hele 94%. Det høres voldsomt ut og du må derfor se litt på lånebeløpet og hvor mange kroner du faktisk betaler i rente. Får du et lån på kr 10 000, så vil rentekostnaden «kun» bli på den nette summen av kr 1968. I tillegg kommer etableringsgebyret på kr 350 samt et månedlig termingebyr på kr 15. På grunn av den korte nedbetalingstiden og fordi etableringsgebyret utgjør en relativt høy del av kostnadene på lånet blir altså det som kalles den effektive renten veldig høy.

L’EASY Minilån

En annen utbyder av mikrolån er L’EASY. Her kan du låne inntil kr 10 000 og betale ned beløpet over 12, 24 eller 36 måneder. Renten varierer og vil avhenge av kredittvurderingen, men du må regne med å betale mellom 25 og 40% i effektiv rente. En høy rente, men den totale rentekostnad blir ikke så stor om du f.eks. låner kr 10 000. Ved siden av renten må du betale et engangsgebyr på kr 695 for opprettelse av lånet. I tillegg har du også det månedlige termingebyret.